Cena
590 Kč
FIKA, sladká švédská kuchařka tvoří průřez těmi nejtradičnějšími švédskými recepty. Zjistíte, co je to přestávka na kávu zvaná fika, jak se slaví švédský slunovrat midsommar, jak vypadá pravý vánoční stůl julbord a mnoho dalšího. Kuchařka je rozdělená na čtyři roční období, doplňují ji mé fotografie a ilustrace. Najdete v ní přes 70 receptů.
Pojďte se s mými lahodnými recepty přenést do Švédska!
Do kuchařky vám ráda napíšu osobní věnování, napište mi do poznámky v objednávce, pro koho bude. Více
Kuchařka vyšla v září 2023 ve 2. aktualizovaném vydání a dorazí vám podepsaná. 224 stran, vázáno v pevných deskách.
Obsah
Jaro – vår
- Runebergovy dortíčky – Runebergstårta
- Semly – semlor
- Mandlová náplň – mandelmassa
- Vafle – våfflor
- Vysavače (punčové rolky) – dammsugare
- Čokoládové řezy – kärleksmums
- Mazarinovy koláčky – mazariner
- Zasněné sušenky – drömmar
- Dort švédského krále Oscara II. – Oscar den II:s tårta
- Sněhové pusinky s čokoládou – chokladmaränger
- Mandlové pusinky s čokoládovým krémem – biskvi
- Princeznin dort – prinsesstårta
- Bezinkový sirup – flädersaft
- Kynutí šneci s kardamomem a rebarborou – kardemummabullar med rabarber
- Nadýchaný rebarborový koláč – saftig rabarberkaka
- Rebarborový sirup – rabarbersirap
- Čokoládové kuličky – chokladbollar
- Zákusek ke švédskému národnímu dni – nationaldagsbakelse
Léto – sommar
- Jahodový dort k letnímu slunovratu – midsommartårta
- Bezlepkový mandlový dort k letnímu slunovratu – glutenfri midsommartårta
- Piskotový koláč s jahodami – sockerkaka
- Cukrové preclíčky – sockerkringlor
- Semínkový knäckebröd – fröknäcke
- Džem z morušek – hjortronsylt
- Čokoládová roláda s malinami a se šlehačkou – chokladrulltårta med hallon och grädde
- Kaše s borůvkami – blåbärsgröt
- Švédské masové kuličky – köttbullar
- Malinový džem – hallonsylt
- Máslové košíčky s malinami – hallongrottor
- Ovesný koláč s malinami – havrepaj med hallon
- Farmářovy sušenky – bondkakor
- Sýrový koláč – västerbottenostpaj
Podzim – höst
- Brusinkový džem – lingonsylt
- Jablečná přesnídávka – äppelmos
- Jablečný koláč s ovesnou drobenkou – äppelkaka med havresmulor
- Suchary s kardamomen – skorpor med kardemumma
- Jablečný páj – äppelpaj
- Koláč s mandlovým karamelem – toscakaka
- Jablečný krambl – smulpaj med äpple
- Mrkvový koláč – morotskaka
- Kynutí skořicoví šneci – kanelbullar
- Kynutí šneci s kardamomem – kardemummabullar
- Skořicové sušenky s rozinkami – kanelkakor med russin
- Švédský čokoládový koláč – kladdkaka
- Napoleonův zákusek – Napoleonbakelse
- Dánské pečivo s vanilkovým krémem – wienerbröd med vaniljkräm
- Lívanečky – plättar
- Skořicové sušenky – kanelkakor
Zima – vinter
- Perníčkové koření – pepparkakskrydda
- Švédské perníčky – pepparkakor
- Čokoládové sušenky s kardamomem – chokladkakor med kardemumma
- Sušenky s třtinovým cukrem – kolasnittar
- Luciferovy kočičky – lussekatter
- Finské větvičky – finska pinnar
- Čokoládové řezy s perlovým cukrem – skurna chokladkakor med pärlsocker
- Perníkový chlebíček – mjuk pepparkaka
- Čokoládové doutníčky - chokladcigarrer
- Perníčkové sušenky – pepparnötter
- Svařené víno – glögg
- Rýžová kaše – ris à la Malta
- Vánoční chleba – julbröd
- Budapešťská roláda – Budapestrulle
Základní recepty
- Vanilkový krém – vaniljkräm
- Vanilková omáčka – vaniljsås
- Listové těsto – smördeg
- Plundrové těsto – wienerbrödsdeg